Пісне меню на кожен день. Маленькі радощі у Великий піст

19 січня 2021

Особливості харчування по днях

Для дотримання Великого посту існує строгий статут, який визначає дні, коли потрібно сухоїдіння, коли дозволено вживати олію, а коли – повне утримання від їжі. Харчування за суворими правилами потрібне тільки від ченців. Інші ж можуть дотримуватися м'якших правил з увагою до свого здоров'я. Допускається використання рослинної олії у будь-які дні, вживання риби. Також дітям, вагітним, мама, що годують можна просто перейти на скромніше харчування.

Великий піст поділений на тижні – седмиці. Всього їх 7. Впродовж перших шести календар харчування наступний: в понеділок, середу і п'ятницю допускається сухоїдіння, у вівторок і четвер – гаряча їжа без додавання олій, у вихідні – блюда, приготовані на олії. У Благовіщення і Вербну неділю можна додати в раціон рибу. Впродовж перших 5 днів на сьому седмицю потрібно повне сухоїдіння, на 6 день допускаються блюда на олії. І завершується Великий піст світлим святом Пасхи.

Пісні салати

Саме салати є тією криницею життєвої сили, яка потрібна під час Великого посту. У них містяться тільки овочі й трохи рослинної олії – все те, що дозволено тим, хто дотримується посту.

Зі шпинатом, карамелізованим гарбузом і тофу в лаваші

Продукти: невеликий пучок свіжого шпинату, 200 г гарбуза, сир тофу, коричневий цукор, лаваш.

Гарбуз наріжте кубиками, засипте цукром і дайте постояти близько 1 години, щоб він дав сік. Потім відправляйте в духовку при 180 градусах і випікайте до м'якості. Шпинат промийте, дайте йому стекти, видаліть стеблинки й поріжте смужками. Сир тофу наріжте кубиками. Після приступайте до підготовки лаваша. Для цього наріжте його на смужки 10-15 см шириною. На смужку лаваша викладіть трохи шпинату, гарбуза і тофу, згорніть в рулетик. Повторіть з усіма смужками лаваша. Смачні рулетики з легкою солодкістю гарбуза, ніжністю тофу і свіжістю шпинату готові.

Салат з червоної капусти

Продукти: 300 г свіжої капусти, 1 ст.л. цукру, 2 ст.л. винного оцту, 200 г яблук або слив.

Капусту дрібно нашинкувати, злегка віджати руками, додати винний оцет і залишити на 15 хв., щоб вона просочилася і набула яскравішого кольору. Яблука або сливи подрібнити, змішати з капустою, додати цукор.

Пісні супи

Легкі перші блюда з пісного меню не лише вгамовують голод, але і покращують травлення, тому ним знайдеться місце і на вашому звичному столі.

Сочевична юшка

Продукти: 500 г сочевиці, 1 цибулина, морква 2 шт., невеликий зубчик часнику.

Подрібнити овочі, відварити разом з сочевицею. Додати спеції й лавровий лист. Після закінчення варіння додати нарізаний часник.

Суп з гречаної крупи

Продукти: картопля 2 шт., морква 1 шт., 0,5 ст. гречки, зелень.

Картоплю і моркву порізати, відварити в киплячій воді 10 хвилин, потім додати гречку і зелень, варити ще 20 хвилин.

Другі пісні блюда

Основою пісного столу є саме другі блюда. Пропонуємо декілька корисних рецептів без м'яса у вашу скарбничку.

Спринг-рол з рисом і червоною капустою

Продукти: ½ склянки рису, ⅓ качана червоної капусти, 1 болгарський перець, 2 помідори, салат радічіо.

Промийте рис і відваріть його до стану аль-денте. Для цього під час варіння періодично пробуйте його, правильний стан аль-денте – це коли колір зерняток стає однорідним, вони вже легко розкушуються, але усередині залишаються трохи твердими. Коли крупа звариться, злийте воду і промийте її. Капусту і перець поріжте соломкою, томати – кубиком. Відокремте листя салату радічіо, злегка обсмажте їх, щоб видалити гіркоту і стали м'якими. Викладіть в листя усі продукти для начинки й загорніть в рол. Перед поданням полийте соусом унагі та посипте кунжутом.


Під час поста харчування може бути повноцінним, різноманітним, корисним і смачним. А з BOX Catering – ще і простим. Спеціально для тих, хто дотримується посту, ми підготували бокси з поживною і смачною їжею. Усі блюда приготовані з пісних продуктів без м'яса, молока і яєць. Ми не використали жаріння, тільки тушкування, запікання і відварювання. Наші бокси допоможуть правильно харчуватися у Великий піст з максимальною користю для організму.