Як правильно поєднувати напої та фуршетні закуски

22 жовтня 2021


Для ділових зустрічей і урочистих випадків підходить обід у вигляді фуршету. Такий формат передбачає одноразову подачу всіх страв у вигляді маленьких порцій. Часткове або повне самообслуговування додає часу на спілкування, а відсутність класичної обідньої зони зі столиками й стільцями & ndash; вільного місця. Крім цих переваг, у фуршету є й інші: на відміну від ресторанного банкету він набагато економніше за вартістю, а на відміну від шведського столу дозволяє провести повноцінну трапезу протягом всього за 1-2 години.

Для організації фуршету обов'язково враховують місце проведення, кількість гостей і смакові переваги. Також іноді беруть до уваги:

  • вибір кухні (європейська, американська, азіатська);
  • наявність стилістичного декору на тему свята;
  • необхідність в персоналі, що обслуговує.

Персонал, що обслуговує - це бармени та офіціанти. Вони будуть потрібні в тому випадку, якщо гостей буде більше ніж 50 осіб або якщо прийом гостей передбачає наявність виїзного бару, трапези з перервою, анімаційної студії (демонстрації приготування закусок). Рекомендуємо заздалегідь замовити доставку готової їжі на фуршет (кейтеринг), оскільки це значно заощадить час при організації та проведенні заходу.


Рекомендації подачі напоїв до закусок і страв

Успішним буде те свято, під час якого не буде метушні, але при цьому кожен запрошений гість відчує себе в повній увазі. А фуршет якраз ідеально підходить для такої мети. Але успіх цього формату залежить від правильної подачі закусок, багатокомпонентних страв і супроводжуючих їх напоїв. Розглянемо основні моменти по подачі напоїв.

По-перше, в замовленні слід грамотно скласти список напоїв, що ідеально підходять до певного заходу. Наприклад, це можуть бути безалкогольні варіанти, які будуть коштувати недорого:

  • гарячий чай, кава;
  • холодний чай, компот, сік;
  • безалкогольний мохіто та інші коктейлі;
  • мінеральна газована вода і вода без газу.

Протягом фуршету з таймінгом до 2-х годин в середньому один гість випиває 500-750 мл безалкогольних напоїв (наприклад, 1 кава та 1 стакан води). Якщо святкова атмосфера передбачає наявність алкоголю, то на столі повинно бути більше мінеральної води. Оскільки саме вода найкраще втамовує спрагу, яку викликає міцний алкоголь.

Серед солодких безалкогольних напоїв краще віддати перевагу натуральному ягідному морсу. Його кислинка добре освіжає після м'ясних і рибних закусок з інтенсивним смаком. Також на столі можуть бути: березовий сік, овочеві та фруктові соки без м'якоті, компот із сухофруктів.

Гарячі напої припускають окрему від загального столу зону для подачі & minus; це умова необхідна для дотримання безпеки. При організації невеликого мітапа (зустрічі ділового рівня), на якому будуть тільки чай, кава і вода, можна замовити в кейтеринговій компанії бокс готової їжі , спеціально приготовлений під каву-брейк.

Як правильно вибрати поєднання алкогольних напоїв і страв на фуршеті

Наявність алкоголю на фуршеті варто окремого обговорення. Під час замовлення рекомендуємо скласти повний перелік алкогольних напоїв, виходячи з переваг гостей. Також має значення час, відведений для заходу. Оскільки у фуршету французьке коріння, то і правила його проведення були сформовані споконвічно французькими традиціями. Наприклад, під час прийому за принципом самообслуговування слід дотримуватися такої послідовності:

  • спочатку запропонувати аперитив & minus; шампанське, вермут, херес, лікер;
  • далі в якості супроводу ситних закусок & ndash; легке червоне і біле вино;
  • в кінці можна додати до столу діжестіви & ndash; горілку, віскі, ром, бренді.

Якщо виходити із сучасних фуршетних традицій, то на вибір алкогольних напоїв більше впливає інтенсивність смаку страв. Щоб грамотно скласти список всіх алкогольних варіантів, спочатку продумайте повне меню. Причому під час складання меню можна дізнатися, скільки буде коштувати повне замовлення.

Ось приблизний план сполучуваності продуктів і алкоголю:

  • на фуршеті з акцентом на холодні солоні закуски та снеки подають різні сорти пива;
  • до сирної, фруктової та м'ясної нарізки підходять кріплені та не кріплені вина;
  • морепродукти відмінно поєднуються з шампанським і сухим вином;
  • невеликі порції гарячих ситних закусок прийнято супроводжувати коньяком і іншими міцними напоями;
  • випічку та солодощі можна доповнити глінтвейном.

При дотриманні всіх перерахованих рекомендацій фуршетний прийом може стати повноцінним святом, на якому кожен гість отримає задоволення.

Про вибір посуду для напоїв

Якщо захід проводиться за святкової нагоди, а не під час ділової зустрічі, то дуже важливо підібрати відповідний посуд. Виходячи з правил етикету, до кожного сорту алкоголю призначений свій вигляд скляної тари. Розглянемо головні принципи підбору посуду під напої:

  • високі склянки об'ємом до 300 мл потрібні для соку, морсу і води;
  • для портвейну, лікеру, десертного вина краще вибрати чарки об'ємом 75 мл на ніжці;
  • для пива & ndash; спеціальні пивні кухлі з ручкою або келихи з товстого скла;
  • до шампанського на стіл ставлять високі вузькі келихи з тонкого скла з завужені дном (так ігристе вино проявить всі свої риси);
  • під коньяк подають коньячні келихи з широким горлом на ніжці;
  • для віскі та бренді підходять низькі склянки на 4-6 граней;
  • під горілку подають охолоджені чарки об'ємом до 50 мл.

Також варто грамотно підібрати чашки під розлив кави та чаю. Це важливо продумати заздалегідь, інакше свято може стати суєтою і принести дискомфорт гостям.