Як розрахувати банкетне меню та норма на людину

22 жовтня 2021


Краще рішення для проведення урочистого прийому з великою кількістю гостей & ndash; це банкет. Щоб ніхто не залишився голодним, рекомендуємо вибрати кейтеринг - службу з доставки смачною готової їжі в будь-який зал або до свята на виїзді. При оформленні замовлення для невеликого заходу без наявності обідньої зони можна вибрати готові бокси для фуршету .

Види банкетів

За відправну точку попереднього замовлення їжі та напоїв стане вид банкету, його стиль і тема. Види банкетів:

  1. Весільний. Можна підібрати кілька варіантів: кухню з наявністю морепродуктів, вегетаріанські страви, мангал-асорті та інше. На час фотосесії пари гостям зазвичай замовляють кейтеринг & ndash; готову їжу невеликими порціями.
  2. Випускний вечір. Банкет з традиційною зміною гарячих страв вирішить проблему швидкої подачі їжі для великої кількості голодних підлітків і молоді. Також кейтеринг підходить для святкування дитячого випускного, коли на столі буде присутній одночасно і дитяче, і доросле меню.
  3. Корпоратив. Загальний стіл з готовою їжею і напоями сприяє невимушеному спілкуванню всього колективу.
  4. Діловий. Вибираючи формат банкету для завершення конференції або бізнес-форуму, можна досягти створення нових дружніх контактів.
  5. День народження. Банкет - відмінне рішення для одноразового частування всіх гостей. А також такий прийом звільнить іменинника від організаційних питань.

Як тільки буде визначено вид банкету, слід перейти до особливостей меню. До переліку їжі можна додати побажання по декору і послідовності подачі.

Що потрібно врахувати?

На особливість святкового меню впливає кілька чинників. Наприклад, місце проведення: для пікніка підійдуть страви на шпажках і гаряче з мангала, а ось в залі можна подавати і перше, і друге, і складні десерти. Для організації банкету зазвичай враховують:

  • сезон;
  • кількість гостей;
  • сервірування й обслуговування.

При необхідності підбирають спеціальне меню - вегетаріанське, Безглютенові, безлактозну та інше. Для зустрічі гостей до початку трапези підійде бокс для кава-брейку .

Норма їжі на людину

Щоб розрахувати середній обсяг їжі та напоїв, враховують тривалість заходу і кількість запрошених. Орієнтир для урочистого банкету:

  • 350-400 г готових страв на людину для святкування від 1 до 2-х годин;
  • 550-600 г в середньому потрібно для 1 гостя на заході від 2 до 4 годин;
  • 800-1200 г на людину для випускного або ювілею;
  • для весілля беруть не менше 1500 г страв з урахуванням ваги торта.

В калькуляції банкетного меню також окремо розраховують приблизну вагу холодних і гарячих закусок, м'яса, риби, гарнір і десертів.

Розрахунок напоїв

Для довгого заходу (весілля, корпоратив) варто підібрати 1,5-2 л безалкогольних напоїв з різним смаком. В алкогольному меню середні обсяги такі:

  • 0,5-1 л вина на 1 гостя,
  • 0,5 л ігристого вина,
  • 0,3-0,7 міцних напоїв.

Доповнюють розрахунок напоїв мінеральною водою, яка необхідна на кожному святі.