Чим фуршет відрізняється від шведського столу

22 жовтня 2021


Для проведення заходів урочистого або ділового напрямку необхідний етап вільного спілкування і, звичайно, етап частування. Залежно від мети зустрічі, ресурсів приміщення і кількості гостей влаштовують обідню перерву або довгу вечерю. Фуршет і шведський стіл - це ті формати, які найчастіше вибирають для ділових зустрічей і проведення урочистостей.

При першому враженні фуршет і шведський стіл означають одне і те ж: трапеза з частковим самообслуговуванням. Кожен з цих способів організувати одночасний прийом їжі для групи людей однаково гарний. Але якщо розглянути ці формати трохи детальніше, то можна помітити істотні відмінності.

Що таке фуршет?

Щоб отримати якомога більш точне уявлення про фуршет, почнемо з історії його появи. Коріння у цього способу харчування французькі. Франція відома багатовіковою історією, пов'язаної з пишними прийомами, рясними застіллями, балами і яскравими розвагами в естетичному виконанні. Оскільки в палацах проводили масові заходи, під час яких треба було пригощати одночасно велику кількість гостей вишуканими стравами, то був винайдений унікальний формат сервірування столів і роздачі їжі & ndash; фуршет.

Назва походить від французького слова fourchette & ndash; виделка. Раніше це означало, що під час обіду використовують тільки один столовий прилад замість декількох. Тобто це була революція в столовому етикеті & ndash; поставити один довгий стіл з виставленої їжею напоями, розкласти тарілки й виделки, організувавши самообслуговування.

Другий нюанс, який є характерною ознакою фуршету, & ndash; це відсутність місць для прийняття їжі. Тобто гості самостійно формували наповнення своєї тарілки та стоячи тамували голод. Звідси формується третя відмінна риса фуршету: на загальному столі можуть знаходитися страви у вигляді невеликих порцій:

  • закуски;
  • канапе;
  • нарізка м'ясна і рибна;
  • різні види сиру і хліб;
  • паштети;
  • овочі та фрукти.

Напої також розставлені порційно: келихи з різним вмістом рівномірно розподілені по всьому столу. Для проведення сучасного заходу з французьким принципом рекомендуємо довірити наповнення столу з закусками кейтеринговій компанії, тобто замовити доставку готової їжі на ваш фуршет .


Що таке шведський стіл?

Для отримання повної інформації про цей спосіб частування слід заглянути в його історію. Територіально традиція прийняття їжі по системі шведського столу народилася в скандинавських країнах. Як розповідають історики кулінарії, в сімейних будинках Швеції, Норвегії, Ісландії багато століть назад було прийнято робити великі заготовляння продуктів, готових до вживання. Наприклад, на кухні завжди були в наявності мариновані коренеплоди та овочі, солона риба, в'ялене і копчене м'ясо. Під час прийому гостей господарі намагалися виставити всю їжу відразу у великих мисках так, щоб кожен гість сам вибирав собі їжу. Таким чином, у сторони, що приймає, залишалося більше часу для спілкування з гостями, пісень і танців.

Північноєвропейський формат зустрічі з частуванням відмінно вписується в сучасні уявлення про прийом гостей. Шведський стіл переїхав на урочисті та ділові заходи в Америці, Європі та Азії, оскільки це комфортно як для організаторів, так і для запрошених. Сьогодні формат шведського столу передбачає:

  • наявність загального столу з виставленими стравами,
  • набори столового посуду і прилади у вільному доступі,
  • часткове або повне самообслуговування,
  • зал з обідньою зоною і сидячими місцями за столом.

Асортимент їжі на шведському столі означає не тільки різноманітність, але й обов'язкову зміну головних страв. Тобто за весь прийом на столі будуть присутні: закуски холодні та гарячі, супи, рагу, гарячі м'ясні та рибні страви, салати, фрукти, солодощі та, звичайно, напої алкогольні та безалкогольні.

У чому різниця?

Фуршет і шведський стіл мають багато спільного, наприклад, єдиний стіл з виставленої їжею, напоями й розкладеними столовими приладами, часткове або повне самообслуговування. Але на цьому загальні моменти закінчуються. Далі коротко розглянемо основні відмінності цих способів.

  1. Формат по скандинавському принципу передбачає місця в обідній зоні, тобто гості, зібравши свою тарілку, можуть сісти за окремі столики та не поспішаючи приймати їжу у звичному положенні. Фуршет означає, що гості будуть їсти стояч
  2. На шведському столі обов'язково проводять зміну страв, іноді відбувається до 5 замін протягом одного прийому. При цьому гостям будуть запропоновані класичні варіанти обіду або вечері, що включають ситні супи, багатокомпонентні салати, гаряче м'ясо і рибу. На столі все виставлено великими порціями в об'ємному посуду. На фуршеті подають лише маленькі порції багатокомпонентних страв або прості закуски: канапе, тарталетки, брускетту, бургери, міні-сендвічі та інше.

Також має значення місце проведення заходу та оформлення. Для фуршету підходить як великий хол, так і невеликий офіс. Для організації швидкого перекусу рекомендуємо оформити замовлення боксу з порціонної їжею через кейтеринг.

Найчастіше фуршет вибирають тоді, коли вільного місця недостатньо для розміщення окремих обідніх столів зі стільцями або коли часу на обідню перерву відведено не більше 1-2 годин. А шведський стіл ідеально підходить для тривалої трапези за містом під час виїзної церемонії одруження та урочистого прийому. Тобто там, де достатньо місця для повноцінної обідньої зони.