Секрети сервірування столу: основні правила

20 січня 2021

Мистецтво красивого сервування має свої секрети. Фахівці BOX Catering використовують їх як один з інструментівкейтерингу, щоб підкреслити кулінарне мистецтво кухарів і створити незабутнє враження про захід.

Витончений текстиль – основа композиції

Перетворити вигляд банкетного залу або їдальні допоможе витончена скатертина. Для урочистих випадків краще обирати білосніжний текстиль або світлі пастельні тони. Скатертина не має бути занадто довгою або короткою. Оптимальна довжина звисаючого краю – 30-50 см. Така скатертина не заподіює незручності гостям і не порушує гармонійної пропорції столу. Навіть на скромному сімейному святі краще відмовитися від традиційної клейонки, яка позбавляє подію урочистості.

Тканина здатна утілити будь-яку дизайнерську фантазію. Виконуючи сервування, можна грати колірними поєднаннями, використовуючи одночасно дві контрастні скатертини різних розмірів: край, що виступає, яскравою нижньою підкреслить білосніжність і чистоту верхній. Цікаві поєднання однотонної та візерунчастої тканини.

Текстильні серветки та доріжки дають можливість підкреслити відтінок, блиск і малюнок скатертини. Вони можуть бути декоровані відповідно до тематики свята або зустрічі, наприклад, мати новорічні або романтичні малюнки, логотипи фірми (длякорпоративу). Скатертина задає основний тон сервірування, тоді як серветки й доріжки з тканини допомагають надати родзинку і передати настрій. Вони можуть бути екстравагантними, стриманими, дитячими, ніжними.

Є декілька способів оформити стіл текстильними серветками:

  • покласти на тарілку, обернувши контрастним декоративним кільцем;
  • сформувати фігурку;
  • використати як дизайнерський футляр для столових приладів.

Фантазійно укладені серветки виконують дві функції – гігієнічну і декоративну. Вони привертають увагу і виглядають ефектніше, ніж практичні плетені килимки з бамбука або соломи, які теж можуть бути доречними в деяких інтер'єрах.

Якій має бути святковий посуд

Посуд для урочистого випадку обов'язково повинен гармоніювати між собою. Тонкий дорогий фарфор або витончена кераміка підкреслюють урочистість заходу, як і кришталеві келихи, вази, чарки, витончені столові прилади. Класичний варіант – однотонні тарілки, прикрашені окантовкою, підійдуть не лише для гостей, але і для повсякденного використання.

Сервірування столу має бути не лише красивим, але і правильним. Це особливо стосується розставляння посуду. Обов'язковий елемент сервірування – підстановлювальне блюдо, в яке ставлять тарілки для закусок і супів. Воно грає естетичну і практичну роль – захищає скатертину від деяких забруднень нарівні з серветками.

Виконуючи сервірування, не слід розміщувати посуд занадто близько до краю столу. Відстань до нього має бути не менше 2 см Важливо дотримуватися простих правил розташування столових приладів:

  • вилки – зліва від тарілки вістрям зубців вгору;
  • ложки – справа, носиком вгору;
  • ножі – справа, лезом вліво.

Келихи, фужери та чарки мають бути не просто чистими, а мати бездоганний вигляд, бути відполірованими до блиску. Розводи, плями від води, відбитки пальців позбавляють їх святкового блиску. Скляний посуд може не поступатися по своєму блиску кришталевим виробам, якщо за ним правильно доглядати. Сталь ножів, ложок і вилок також має бути відполірованою не гірше, ніж стінки келихів. Поверхні усіх цих предметів відбивають світло, створюють відблиски, які примушують усю столову композицію сяяти.

Тонкощі використання декору

Задати особливу атмосферу свята допомагають невеликі прикраси. Це може бути ваза з квітами або фруктами, келих з різноколірними кульками, великими блискучими намистинами. Свічки на вишуканих підставках, тарілках і невеликих серветках особливо підходять для вечірніх застіль. Їх мерехтливе полум'я створює відблиски на фарфорових і кришталевих поверхнях, наповнюючи їдальню або банкетний зал особливою чарівністю.

Прикраси для святкового застілля можуть бути зосереджені в центрі композиції, або ними можна оформити кожне посадочне місце. Невеликі красиві коробочки зі смачними подарунками для кожного гостя викликають приємні емоції й подовжують спогади про урочистість.

Букети для прикраси столу мають бути бездоганно чистими. У них не слід включати сильно пахучі квіти та рослини з листям, що обсипаються, пелюстками, пилком, щоб не заподіювати незручність гостям. Квіти можна розташовувати в скляних, фарфорових фазах або в красивих келихах біля кожного посадочного місця.

Обираючи квітковий декор, слід звернув увагу на забарвлення пелюсток. Для сімейних свят більше підійдуть квіти ніжних тонів, а для офіційних урочистостей – насичених червоно-лілових відтінків. Блакитні букети втрачають свою привабливість при штучному освітленні, але ними можна вдало прикрасити урочистість просто неба. Компанія BOX Catering пропонує доставкуготової їжі в коробках – зручний варіант для проведення свята на дачі.

Щоб сервірований стіл виглядав елегантно і не втратив вишуканості, його не слід занадто перевантажувати прикрасами. Краще віддати перевагу неяскравим пастельним тонам, які стануть приємним фоном для подання блюд. Основне завдання композиції сервірування – не відвернути увагу гостей від кулінарногопригощання на вечірці, а створити розслабляючу, комфортну і святкову обстановку, яка посилить апетит та залишить приємне враження про хазяїна урочистості.