Великий піст – поширені помилки живлення

19 січня 2021

Поширені помилки харчування

Суть Великого посту – допомогти собі позбавитися від пристрастей в їжі, стати вільніше, очистити свій організм. В результаті людина відчуває небувалий прилив сил і окрилення, з'являється більше можливостей для нових звершень, багато хто може поглянути на своє життя по іншому. Але нерідко трапляється, що 7 пісних тижнів стають справжнім випробуванням, а після приносять лише проблеми зі здоров'ям. Розглянемо найпопулярніші помилки харчування, які допускаються під час поста.

Дисбаланс в раціоні

Для правильної роботи організму щодня потрібна певну кількість білків, жирів, вуглеводів, клітковини й вітамінів. Якщо неправильно продумувати своє меню, то в нім переважатимуть одні речовини, і повністю бути відсутнім інші. Це призводить до дефіциту незамінних мікроелементів, і як результат – постійне відчуття голоду, зайва вага, погіршення стану шкіри й нігтів, пригнічений стан. Для отримання добової норми їжа повинна містити 30% білків, 30% жирів, 40% вуглеводів.

Повна відмова від жирів – запорука схуднення

Якщо в список цілей Великого посту у вас входить ще і схуднення, можливо, перед вами виникає спокуса повністю відмовитися від жирів, щоб швидше скинути зайві кілограми. Такий підхід до харчування є помилкою, оскільки повне виключення і тваринних, і рослинних жирів не стане рятівним ключем до стрункості. Натомість ви отримаєте проблеми з обміном речовин і підвищену стомлюваність. Все тому, що жири у нашому організмі є джерелом енергії. Правильне пісне меню обов'язково повинно містити продукти, багаті жирними кислотами омега-3 й омега-6.

Більше простих вуглеводів

Швидко втамувати відчуття голоду нам допомагають вуглеводи. Вони містяться в сухофруктах, білому хлібі, свіжовижатих соках. Але такі продукти таять в собі приховану небезпеку для здоров'я і в цілому здатності людини витримати усі 7 тижнів пісного харчування. Коли ви з'їдаєте багато вуглеводної їжі, відбувається викид великої кількості інсуліну. В результаті після їди незабаром пробуджується апетит, під впливом якого дуже легко з'їсти порцію у два рази більше тієї, що ви планували. А переїдання, як ми знаємо, основний ворог, на боротьбу з яким і спрямований піст.

Дефіцит білку

Одним із завдань поста є відмова від м'яса, що стає причиною нестачі білку. Цей елемент служить “будівельним матеріалом” у нашому організмі, тому відмова від його вживання знижує імунітет, викликає постійне почуття слабкості. Важливо перенести фокус своєї уваги з м'яса на рослинні продукти, які містять білок. Це може бути соя, арахіс, горох, вівсяні пластівці, різні крупи.

Постійне відчуття голоду

Під час поста важливо відмовитися від переїдання, яке робить нас залежними від їжі, тільки підвищує апетит, направляє велику частину сил на переварювання їжі, а не на духовне зростання. Водночас дієтологи радять харчуватися помірно, порції мають бути невеликими, але достатніми для вгамовування голоду. Постійне відчуття голоду може вас переслідувати на самому початку, так організм показує своє небажання відмовлятися від коханих, але таких шкідливих продуктів. Але якщо після першого тижня постійні думки про їжу вас не покидають, варто переглянути свій режим харчування.

Швидка їжа і джанкфуд

Багато хто, засвоївши те, що заборона накладається тільки на м'ясо, яйця і будь-яку їжу тваринного походження, помилково починають формувати своє меню з картоплі-фрі, попкорну, чіпсів і іншої “сміттєвою” їжі. Така їжа через її мізерний склад не принесе користі вашому тілу, яке і без того відчуває стрес, і зіпсує шлунок. Також вона не допоможе духовному очищенню, оскільки пристрасть до фастфуду говорить про те, що шкідливі звички все ще тримають верх.

Як правильно харчуватися

Здавалося б, як усього лише відмова від неправильної їжі може вплинути на життя людини. Але багато, кому знайомий досвід повного і правильного дотримання Великого посту, помічають, як міняються їх погляди на світ, як з'являються сили на нові звершення, які раніше відкладалися на безрік. При цьому увесь період до настання Пасхи є складним випробуванням. Щоб пройти його, не здатися на півдорозі й отримати тільки користь, дотримуйтеся декількох порад.

Згадайте, що окрім звичних огірків, картоплі й помідорів існує ще червона капуста, баклажан, болгарський перець, всілякі види салату, морква, редис дайкон, буряк, гарбуз.

У день треба з'їдати не менше 500 г свіжих овочів, щоб отримати досить вітамінів і клітковину. Якщо ви – мініатюрна дівчина, порцію можна зменшити, якщо чоловік-атлет – збільшити.

Питний режим

Через нестачу рідини організм відчуває сильний стрес, обмінні процеси сповільнюються, і ви відчуваєте погіршення здоров'я, причину якого іноді складно зрозуміти. Тому щодня випивайте 1,5-2 л води. При цьому робити все треба правильно: не рекомендується запивати їжу, випивайте норму води впродовж дня або приймайте по 1-2 склянки перед їжею. Ніякі обмеження на вживання води не накладаються, навіть в Чистий понеділок і Пристрасну п'ятницю, тому дотримуватися питного режиму можна і треба.

Дотримуйтеся правил приготування

Згідно з правилами посту дозволено їсти блюда, приготовані за допомогою варіння, тушкування і запікання, ніякого обсмажування у великій кількості рослинної олії. Цієї думки дотримуються і дієтологи. Так зберігається більше користі в продуктах, а їжа легше перетравлюється.

Головне – баланс

Переходячи на харчування тільки пісними продуктами, не варто забувати про їх харчову цінність. Добова норма білків, жирів і вуглеводів – запорука вашого хорошого самопочуття. Кількість вуглеводів повинна складати 40% в добу. Вони містяться у фруктах, крупах, моркві, вівсяних пластівцях, сухофруктах. Білки не відкладаються в нашому організмі у вигляді запасів, тому важливо забезпечити їх доставку щодня. Досить білку міститься в сої, горіхах, зернових і бобових. Жири є резервним джерелом “палива” для оргазму, а також позитивно впливають на суглоби. Оскільки для тих, хто вирішив постити, більшість продуктів, що містять жири, знаходиться під забороною, варто включити в раціон насіння, горіхи, різні рослинні олії.

Харчуватися корисно, різноманітно і повноцінно дотримуватися посту допомагає BOX Catering. Ми підготували для вас пісне меню зі смачних блюд, приготованих за усіма канонами. У них міститься увесь необхідний запас білків, жирів і вуглеводів, для приготування використані тільки допустимі способи: варіння, тушкування і запікання. Меню BOX Catering настільки різноманітно, що ви отримаєте усе необхідне для здоров'я, зможете щодня відкривати для себе нові смаки. Пісні, корисні блюда упаковані в зручні бокси, що дозволяє втамувати голод у будь-якій обстановці – в офісі, вдома, на пікніку. Правильний підхід до харчування – запорука того, що Великий піст пройде з максимальною користю для душі й тіла.