Як правильно дотримуватися посту новачкові у Великий піст, щоб не завдати шкоди організму

19 січня 2021

Чи можна зашкодити здоров'ю під час Великого посту?

Тим, хто дотримується посту впродовж семи тижнів треба утриматися від вживання скоромних продуктів, тобто м'яса, молока і яєць. При цьому для кожного дня тижня існують свої вимоги до харчування. Так в понеділок, середу і п'ятницю допускається тільки сира їжа без олії, у вівторок і четвер – гарячі блюда без олії. В суботу і неділю рослинна олія виходить з-під заборони, а також можна додати в раціон вино. Риба дозволена у свято Благовіщення і Вербну неділю.

В цілому такий спосіб харчування досить незвичний для сучасної людини, у якої їжа – це не просто спосіб вгамувати голод, але ще і можливість порадувати себе. Тому багато хто не знає, як побудувати свій режим харчування виключно з пісних блюд. Тут і починаються помилки, які призводять до проблем зі здоров'ям. Ті, що дотримуються посту починають вгамовувати голод блюдами з великою кількістю вуглеводів або повністю виключають білок, харчуються одноманітно. У результаті людина почуває себе хворим і відчуває постійний голод. Якщо продумати збалансоване пісне меню, в організм з їжею поступає необхідна кількість мікроелементів, і тоді усі 7 тижнів проходять без шкоди для здоров'я.

Як не кинути все на півдорозі?

У будь-якому разі пост стає випробуванням для організму. При цьому буває складно зрадіти своїм звичкам в харчуванні, особливо, якщо в сім'ї почали постити тільки ви, і близькі спокушають вас трапезою з м'ясом або солодощами. Тому під час поста варто вибрати для себе посильний режим. Також одним з моментів на користь простішої програми є те, що строгий церковний статут, який рекомендує впродовж 5 днів в тиждень приймати їжу без олії, існує в першу чергу для священнослужителів. Інші ж можуть підбирати раціон за своїми силами.

Якщо під час пісного тижня ви відчуваєте постійний голод, переглянете свій режим харчування. Розбийте блюда на дрібніші порції і їжте частіше. Можна відійти від заборони приймати блюда на олії тільки в суботу і неділю. Щоб отримати необхідну кількість жирів, які містяться саме в цьому продукті, допускається його вживання і в інші дні, окрім суботи та неділі.

Кому не варто постити

В деяких випадках Великий піст може стати непосильним навантаженням на організм. Тому вагітним жінкам, мамам, що годують і дітям до 7 років можна зовсім утриматися від цього заходу або просто обмежити себе в надмірно жирній і шкідливій їжі. Також лікарі не рекомендують постити хворим з порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту, анемією і цукровим діабетом.

Великий піст – це більше, ніж просто дієта. Це можливість пересилити свої звички й відкрити для себе нові смаки. Сервіс доставки їжі BOX Catering потурбується про те, щоб усі 7 тижнів ваш стіл був багатий правильною, пісною їжею. Ми підготували для вас меню з блюд, приготованих за усіма канонами. У них використовуються тільки дозволені в пост продукти, оброблялися вони тільки методом варіння, тушкування і запікання. Один бокс містить увесь необхідний запас білку, жирів і вуглеводів, а також відкриє для вас дивовижні смаки. З BOX Catering легко витримати 7 тижнів Великого посту й отримати тільки користь для здоров'я.